Onderzoeksthema’s

Het Meesterschapsteam Nederlands initieert, ondersteunt en verzorgt vakdidactisch onderzoek en onderwijs. Neerlandici (of universitair geschoolden binnen een aanverwant vakgebied) met de ambitie om te promoveren op een vakdidactisch onderwerp kunnen via leden van het team worden gekoppeld aan mogelijke promotores aan Nederlandse universiteiten.

Het Meesterschapsteam Nederlands streeft naar de concretisering, didactische operationalisering en implementatie van het algemene doel bewuste geletterdheid. Onderzoek kan zich bijvoorbeeld richten op de ontwikkeling van bewuste kennis, bewuste vaardigheden, of bewuste oordelen of attitudes. Concrete suggesties voor onderzoeksthema’s rondom het schoolvak Nederlands zijn hier te vinden.

In het afgelopen decennium is een reeks proefschriften over vakdidactisch onderzoek verschenen. Dit betreft studies gesubsidieerd vanuit het programma Dudoc-Alfa of met een NWO-promotiebeurs voor leraren. Leden van het Meesterschapsteam Nederlands zijn betrokken bij de scholing en begeleiding van dit type promovendi. Geïnteresseerden kunnen ook algemene inspiratie voor geschikte onderzoeksthema’s opdoen via de Vakdidactische onderzoeksagenda.