Nederlands

Bijeenkomst Vakdidactisch Netwerk Nederlands Utrecht – 6 februari 2024

Op dinsdag 6 februari is de nieuwe netwerkbijeenkomst van het Vakdidactisch Netwerk Nederlands Utrecht! Het thema is ‘argumenteren in het schoolvak’.

Het programma van de dag ziet er voorlopig als volgt uit:
15:45 – 16:00 Inloop
16:00 – 16:15 Welkom
16:15 – 17:15 Workshopronde 1: Auke Abma en Carly van Tilborg
17:15 – 18:15 Pauze: interview met Robbert Wigt
18:15 – 19:00 Keynote door Yke Schotanus 
19:10 – 20:00 Workshopronde 2: Geert van Rooijen
20:00 Borrel

Toelichting bij de verschillende sprekers:

  • Yke Schotanus (docent Nederlands, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en auteur van verschillende bijdragen aan het digitale handboek didactiek Nederlands rondom argumenteren en standaardgeschilpunten)
  • Carly van Tilborg (lerarenopleider Hogeschool Amsterdam) en Auke Abma (docent Nederlands), ontwikkelaars van de argumentatiescanner
  • Geert van Rooijen (lerarenopleider Utrecht): Argumenteren in de onderbouw, wat willen we ermee en wat moeten we ermee? Op dit moment hoeft er nog niet zoveel, maar met de nieuwe kerndoelen komt daar verandering in. Doel- en contextgericht taalonderwijs is een belangrijk uitgangspunt en dat doel kan natuurlijk overtuigen zijn. In de workshop neem ik jullie graag mee in hoe argumenteren terugkomt in de nieuwe kerndoelen en denken we samen na over hoe we dit vorm zouden kunnen geven en welke kennis hiervoor nodig is.
  • Robbert Wigt (leraar aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam): In de lunchpauze wordt Robbert geïnterviewd over taal, argumentatie, politiek en de manier waarop dit in het schoolvak aan de orde kan komen. Robbert studeerde Nederlands in Leiden en deed de lerarenopleiding aan de UU. Hij verwierf dit jaar bekendheid met zijn boek Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte, en werkte mee aan de podcasts Wie is Rutte? en Waterige compromissen – en andere taal van de politiek.

Bij dezen nodigen we u dus nogmaals van harte uit zich aan te melden voor onze bijeenkomst! Aanmelden kan via deze link, kosten voor deelname bedragen €25,-, inclusief een hapje eten tijdens de pauze en een drankje achteraf. Meer informatie over o.a. de exacte locatie, verkrijgt u bij aanmelding te zijner tijd.

LET OP: Deze bijeenkomst zou eerst plaatsvinden op 15 december, maar hij is verplaatst naar 6 februari. Mocht u zich voor 15 december hebben aangemeld en hebben betaald, dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden via de link. U kunt dan mailen naar vakdidactiekne@uu.nl.

We hopen jullie allen te zien op dinsdag 6 februari!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.