Nederlands

Docentontwikkelteam: Rijm en ritme in taal – meld je nu aan!

Rijm en ritme zijn in het (literatuur)onderwijs vaak ondergeschoven kindjes –  het blijft vaak wat saaie, noodzakelijke techniek van rijmschema’s en versvoeten. Terwijl er zoveel over te zeggen, te vragen en te onderzoeken is; terwijl je zoveel kunt leren over taal en over literatuur door aan de slag te gaan met de klank van taal. Waar komen rijm en ritme precies vandaan? Waarom hebben precies deze klankvormen zoveel effect? Waarom rijmen gedichten soms, en waarom hebben ze een metrum? En waarom wordt prozaschrijvers juist afgeraden om gebruik te maken van zulke middelen? Waarom wordt rijm nog steeds gebruikt in slogans en werkt het storend in zakelijke teksten? Hoezo vinden we dat roep niet zo goed rijmt op beroep?

In een nieuw docentontwikkelteam onder auspiciën van het Meesterschapsteam Nederlands willen de taalwetenschapper Marc van Oostendorp (Radboud Universiteit) en de literatuurwetenschapper Sven Vitse (Universiteit Utrecht) met enthousiaste docenten aan de slag – hoe kunnen we taalkundige, letterkundige én taalbeheersingsinzichten inzetten om aantrekkelijke lesideeën te genereren die leerlingen niet alleen inzicht in de verhouding tussen klank(verschijnselen als ritme en rijm) en betekenis in taal (in uiteenlopende tekstvormen), maar ook helpen als ze zelf teksten schrijven?

We zoeken docenten die zich gedurende een schooljaar willen inzetten voor de ontwikkeling van lessenreeksen. In totaal organiseren we zes bijeenkomsten, waarvan (hopelijk) drie fysiek en drie online. De bijeenkomsten zullen waarschijnlijk op dinsdagen plaatsvinden tussen 16.00 en 19.00 uur. De eerste bijeenkomst is gepland op dinsdag 28 september in Utrecht. De andere data worden later vastgesteld. De inhoudelijke voorbereiding, het samen ontwikkelen en uitproberen van het lesmateriaal en de bijeenkomsten kosten je naar schatting wekelijks vier uur. De kosten voor deze nascholing zijn 225 euro (te betalen uit je persoonlijke scholingsbudget). Na afronding ontvang je een bewijs van deelname.

Aanmelden kan tot 31 augustus 2021 bij Marc van Oostendorp (m.vanoostendorp@let.ru.nl).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.