Nederlands

Rijm en ritme in taal – Nieuw docentontwikkelteam in oprichting

Rijm en ritme zijn in het (literatuur)onderwijs vaak ondergeschoven kindjes –  het blijft vaak wat saaie, noodzakelijke techniek van rijmschema’s en versvoeten. Terwijl er zoveel over te zeggen, te vragen en te onderzoeken is; terwijl je zoveel kunt leren over taal en over literatuur door aan de slag te gaan met de klank van taal. Waar komen rijm en ritme precies vandaan? Waarom hebben precies deze klankvormen zoveel effect? Waarom rijmen gedichten soms, en waarom hebben ze een metrum? En waarom wordt prozaschrijvers juist afgeraden om gebruik te maken van zulke middelen? Waarom wordt rijm nog steeds gebruikt in slogans en werkt het storend in zakelijke teksten? Hoezo vinden we dat roep niet zo goed rijmt op beroep?

In een nieuw docentontwikkelteam onder auspiciën van het Meesterschapsteam Nederlands willen de taalwetenschapper Marc van Oostendorp (Radboud Universiteit) en de literatuurwetenschapper Sven Vitse (Universiteit Utrecht) met enthousiaste docenten aan de slag – hoe kunnen we taalkundige, letterkundige én taalbeheersingsinzichten inzetten om aantrekkelijke lesideeën te genereren die leerlingen niet alleen inzicht in de verhouding tussen klank(verschijnselen als ritme en rijm) en betekenis in taal (in uiteenlopende tekstvormen), maar ook helpen als ze zelf teksten schrijven?

Omdat het fijner is elkaar te zien, willen we de nieuwe DOT pas beginnen in het najaar van 2021. Hij zal naar verwachting bestaan uit 8 bijeenkomsten van 3 uur in de binnenstad van Utrecht, verdeeld over het schooljaar 2021-2022. Dit voorjaar willen we echter al een eerste bijeenkomst beleggen via Zoom met potentieel geïnteresseerde docenten. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 14 april, tussen 15 en 17 uur. We leggen daar een aantal van jullie ideeën uit, en overleggen vooral met jullie over hoe we die tijdens de DOT zouden kunnen uitwerken. 

Deelname aan deze bijeenkomst is gratis en niet verplichtend: je hoeft je na afloop niet aan te sluiten bij de echte DOT. Aanmelden kan tot en met 31 maart 2020 via onderstaand formulier.

Dit formulier kan niet meer ingevuld worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *